Kombucha kako je ja radim


Kombucha je pjenušavi čaj koji se koristi u ljekovite svrhe. Kultura proizvodnje takvog čaja naziva se 酵母 (kombo, lit. "kvaščeva majka"). Dobiva se fermentacijom kvasca.

Dobiva se fermentacijom gljive kombucha u infuziji čajeva i šećera, u kojoj je baza čajeva zeleni seicha čaj. Prve informacije o kombuchi datiraju još prije više od 2000 godina,a potječu iz Kine, gdje se taj napitak nazivao „Napitak besmrtnosti i eliksir života". Kombucha je prirodni adaptogen koji ima širok spektar djelovanja sa ciljem vraćanja organizma u savršenu ravnotežu. Sadrži: probiotike, vitamine B skupine, vitamin C,antioksidanse, aminokiseline,minerale,enzime i važne organske kiseline- glukuronsku, glukonsku, mliječnu, octenu, usninsku, jabučnu, maslačnu i oksalnu.

Jača imunološki sistem, detoksicira (izbacuje toksine i teške metale iz tijela), ima antitumorsko djelovanje, regulira metabolizam i probavu, snizuje krvni tlak, spriječava propadanje crijeva, pomaže kod upale zglobova, artritisa, reumatizma, vrlo je učinkovit kod dugotrajne glavobolje, migrena, pomaže kod ateroskleroze, srčanog infarkta, smetnji sa hemoroidima, pomaže kod menstrualnih grčeva, olakšava smetnje u menopauzi, smanjuje tjelesnu težinu ubrzavajući sagorijevanje masnoća, pomaže u borbi protiv celulita, smanjuje bore, smanjuje žučne i bubrežne kamence, smanjuje šećer, kolesterol i trigliceride , djeluje kao prirodni antibiotik, djeluje antistresno, za održavanje vitalnosti organizma; podizanje fizičke i psihičke energije, kod sportaša-usporava umor jer ubrzava izlučivanje mliječne kiseline iz mišića, kod problema s kožom i kosom-može se koristiti kao oblog, kao antiseptik za rane i ogrebotine, kao tonik za lice i protiv osipa.

Učinak djelovanja gljive se općenito može opaziti nakon nekoliko tjedana pijenja napitka jer poboljšava opće stanje organizma. Preporučeno konzumiranje je 3 puta po 1 dcl dnevno; ujutro natašte, iza ručka i iza večere ili prije spavanja. Okusi napitka: menta i melissa

Nema komentara:

Objavi komentar